Sesiunea parlamentară septembrie - decembrie 2022

În calitate de deputat, am avut onoarea de a reprezenta interesele comunității mele în Parlamentul României şi în sesiunea parlamentară septembrie – decembrie 2022.

Am lucrat intens pentru a găsi soluții la problemele cu care se confruntă oamenii și am propus măsuri care să îmbunătățească calitatea vieții în România. În acest editorial, vreau să vă prezint o parte din activitatea mea din ultima sesiune parlamentară și să vă povestesc despre câteva dintre proiectele și activitățile mele. Sper să găsiți informații utile și să aveți o imagine clară a ceea ce am realizat împreună cu colegii mei parlamentari din partidul REPER.

DESPRE MINE 

Sunt Simina Tubure, membră a Camerei Deputaților din Parlamentul României aleasă în 2020 pentru a reprezenta interesele cetățenilor români din afara țării. În calitate de deputată, am inițiat 136 de propuneri de lege, din care 21 au fost promulgate. Unul dintre proiectele mele de referință este cel privind integrarea copiilor anterior școlarizați în străinătate în sistemul de educație din România.

Tot ca parte a activității mele parlamentare, sunt președintă a grupurilor de prietenie cu Parlamentele Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Marele Ducat de Luxemburg, Statul Plurinațional Bolivia și Albania.

În ultima vreme, m-am concentrat pe selectarea directorilor centrelor comunitare românești în străinătate prin concurs, pe includerea unor prevederi privind tinerii din Diaspora în Legea Tineretului, pe facilitarea accesului tinerilor la servicii și terapii privind sănătatea mintală, pe obligații suplimentare pentru agențiile de plasare a forței de muncă pentru protejarea muncitorilor sezonieri, pe creșterea salariilor profesorilor și pe facilitarea obținerii permisului de muncă pentru refugiații ucraineni.

Momentan, lucrez la proiecte de lege privind reformarea actelor de identitate, reducerea traficului de persoane, facilitarea organizării de cursuri de limbă română pentru copiii din Diaspora, garantarea dreptului la avort, pedepsirea violențelor ginecologice suferite de femei și interzicerea eliberării certificatului de virginitate.

Sunt foarte pasionată de aceste proiecte și sper să pot face o diferență în viața oamenilor prin munca mea parlamentară. 

DEPLASĂRI

Am avut oportunitatea de a călători în diferite țări pentru a întâlni diverse persoane și a discuta despre proiecte și inițiative importante pentru cetățenii români. 

Am întâlnit femei antreprenoare și profesioniste de succes în Regatul Unit al Marii Britanii și am discutat cu doamna Angela Apostol, coordonatoarea Școlii Românești „Nicolae Iorga” din Manchester, despre grupurile de acomodare din sistemul de învățământ din România pentru elevii români anterior școlarizați în străinătate. 

Am călătorit în India pentru a participa la programul educațional „Next Democracy Network Programme” și am întâlnit mulți tineri indieni extrem de performanți în diverse domenii. 

Am avut întâlniri cu reprezentanți ai guvernului din Regatul Unit al Marii Britanii și am discutat despre calitatea vieții studenților români la universitatea din Manchester, programele oferite în limba engleză de universitățile din România, examenul de limba română la GCSE și A levels și dezvoltarea parteneriatelor între universități din România și universități din Regatul Unit al Marii Britanii. 

Am avut, de asemenea, o întâlnire cu doamna Primar din Manchester pentru a discuta despre implicarea comunității românești în viața civică și politică locală și despre programele de integrare socială pentru imigranții din România. 

Cu ocazia împlinirii celor 25 de ani de Parteneriat Strategic bilateral, ca parte a delegaţiei conduse de către doamna deputat, Ana-Maria Cătăuță, alături de domnul Costel Neculai Dunava, domnul George-Cristian Tuţă și domnul Nagy Szabolcs am efectuat deplasarea în Statele Unite ale Americii. Întâlnirile delegaţiei României s-au desfăşurat atât în Congresul American şi Departamentul de Stat, dar şi la Lockheed Martin, alături de mediul de afaceri. Totodată, au fost organizate întâlniri cu organizaţii neguvernamentale şi comunitatea de români din Washington D.C. Temele aduse în discuție sunt foarte relevante pentru România, mai ales în actualul context geopolitic: securitatea la Marea Neagră, femeile în politică, programul Visa Waiver sau securitatea energetică.

În luna Iunie am efectuat o deplasare în Republica Moldova care a fost marcat de trei direcții principale: leadership feminin, contactul cu capitala Chișinău, un oraș verde și european din toate punctele de vedere și parteneriat bilateral de succes. 

A urmat apoi deplasarea în Danemarca unde am participat la o serie de discuții alături de echipa ambasadei României la Copenhaga cu privire la situația românilor din Danemarca și Islanda. Principalele subiecte abordate au fost: servicii consulare, alegerile organizate în anii precedenți, instituționalizările de minori, imaginea României în țările din nordul europei, tranziția verde și diplomația climatică, investițiile daneze în România, politica internă, externă și de securitate, drepturile muncitorilor din Islanda, mediul asociativ românesc din Danemarca și învățarea limbii române.

Ultimele deplasări din anul 2022 au fost realizate în Belgia și Luxembourg. Subiectele principale pe care le-am fructificat în decursul deplasării includ elemente vizând promovarea românilor stabiliți în Marea Regiune, consolidarea politicii dedicate relației statului cu cetățenii români stabiliți în străinătate, încurajarea păstrării legăturilor acestora cu România, solidificarea politicilor dedicate participării tinerilor, împuternicirii femeilor și sănătății mintale, precum și fructificarea unei strategii dedicate profesioniștilor români din instituțiile europene.

INIȚIATIVE LEGISLATIVE 

În sesiunea parlamentară recentă, am inițiat un proiect de lege privind integrarea elevilor anterior școlarizați în străinătate, care a fost adoptat în unanimitate. Această inițiativă este esențială pentru copiii români care se întorc în sistemul de învățământ și întâmpină de multe ori dificultăți în acomodare. 

De asemenea, am depus un proiect pentru modificarea Codului Electoral, care include alegeri locale în două tururi, simplificarea votului pentru cetățenii din Diaspora, scăderea numărului total de parlamentari și creșterea de patru ori a numărului de parlamentari care reprezintă Diaspora, scăderea cu 75% a subvenției primite de partidele politice și 40% femei pe locuri eligibile pentru orice alegeri. În plus, grupele de acomodare pentru elevii anterior școlarizați în străinătate au devenit literă de lege, proiectul fiind promulgat de Președintele României. Aceste inițiative vor avea un impact important pentru comunitatea românească și sper să pot continua să fac o diferență în viața oamenilor prin munca mea parlamentară.

EVENIMENTE ŞI ÎNTÂLNIRI

În această sesiune, am participat la mai multe evenimente care mi-au permis să discut despre problemele cu care se confruntă România și să propun soluții pentru a le rezolva. Prima dintre acestea a fost evenimentul „Tinerii – actori principali ai dezvoltării durabile”, sub umbrela Conferinţei privind viitorul Europei, pe care l-am organizat cu scopul de a produce soluţii concrete pentru a stimula participarea activă a tinerilor pe plan societal şi gestionarea provocărilor pe care tânăra generaţie le întâmpină constant. Am fost bucuroasă să răspundă invitației de a participa la evenimentul pe care l-am organizat mai multe personalități de pe scena politică europeană, precum europarlamentarii Ramona Strugariu, Dacian Cioloş, Dragoş Pîslaru, Nicu Ștefănuţă şi Vlad Gheorghe, precum și colegi deputați și senatori din Parlamentul României.

A urmat apoi conferința Summit-ul Rethink Romania „Capitolul 1. Reconstruim educația. Reconfigurăm demografia”, unde am dezbătut teme importante, cum ar fi exodul creierilor, futurismul educațional și contactul cu societatea civilă. Am fost plăcut impresionată de metodele participative prin care s-au dezvoltat soluții și sper să am ocazia să particip și la o ediție viitoare a conferinței, dacă voi fi invitată.

M-am implicat în Summitul Tinerilor, un proiect ambițios care își propune să promoveze învățarea, dezbaterea și generarea de politici pentru tineri în Anul European al Tineretului 2022, prin participarea consilierului meu, Mark C. Lukács. Această ediție a adunat tineri cu inițiativă, implicați în ONG-uri și în comunitățile din care provin, dar și decidenți, jurnaliști și alți actori relevanți. Am dorit ca astfel să fiu un liant între mediul politic și noua generație și să contribui la procesul de schimbare pentru tineret în România.

Am participat și la emisiunea „În prim plan România” de la Radio România Internațional, unde am vorbit despre activitatea mea parlamentară din ultima perioadă, reprezentarea românilor din Diaspora și un scurt istoric al parcursului meu profesional până în prezent.

Am organizat şi o masă rotundă pe tema dreptului de a alege cu ocazia Zilei Internaționale a Accesului la Avort în Siguranță. Într-o societate în care subiecte precum dreptul la avort sau la educație sexuală încă sunt tabu, am vrut să oferim o platformă pentru o discuție deschisă și respectuoasă. Am avut oaspeți din diverse domenii, precum avocatură, sănătate și ONG-uri, care au adus perspective diferite și au răspuns la întrebările participanților. Sper că acest eveniment va contribui la creșterea conștientizării și la promovarea drepturilor femeilor și ale persoanelor LGBTQ+ în România.

Totodată, am avut o serie de întâlniri cu oameni de afaceri din diverse domenii, pentru a discuta despre oportunitățile de investiții în România și despre problemele cu care se confruntă în procesul de afaceri. Am înțeles că pentru a atrage investiții străine, trebuie să arătăm că România are o economie puternică și o piață de desfacere mare, dar și că există un mediu de afaceri transparent și echitabil. Vreau să fac tot posibilul pentru a sprijini dezvoltarea afacerilor în România și pentru a atrage investitori străini.

DESPRE REPER 

Am avut o serie de activități și evenimente cu partidul REPER. Primul dintre acestea a fost inaugurarea sediului partidului, împreună cu tinerii care au participat la Treasure Hunt-ul dedicat valorilor europene. Pe 29 Octombrie, am lansat manifestul politic al partidului și m-am întâlnit cu simpatizanții noștri pentru a discuta despre inițiativele prezente și viitoare. Am avut o întâlnire cu câștigătorii premiilor Treasure Hunt-ului și le-am subliniat rolul de repere în diverse domenii de activitate. Am primit sprijinul Președintelui grupului Renew Europe, Stéphane Séjourné, în demersurile noastre și am avut întâlniri cu cetățenii în orașele Timișoara, Oradea și Satu Mare în cadrul caravanei REPER. Am discutat despre provocările cu care se confruntă România și am prezentat soluțiile propuse de proiectul nostru politic. Sper să putem continua să avem o implicare activă în comunitate și să fim un partid care poate aduce schimbări pozitive în societatea românească.

Aceasta a fost o trecere în revistă a câtorva activități ale mele din ultima perioadă.

Sper că am reușit să vă ofer o imagine despre ceea ce fac și despre prioritățile mele ca parlamentar. Vă mulțumesc pentru atenție și aștept cu interes să discutăm mai multe despre aceste subiecte în viitor.

Post a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *