Saga „România în Schengen”, în zodia extremismului

Fără niciun dubiu, România merită să intre în Schengen. Nu încape urmă de îndoială că România îndeplinește, încă din 2011, toate criteriile tehnice. Instituțiile europene ne sunt, fără doar și poate, alături. Beneficiile aderării la Schengen sunt incontestabile și ni se cuvin negreșit. Iată cât de multe certitudini ne conectează de obiectivul de țară pe care depunem atât de mult efort să îl îndeplinim. Ce ne ține deoparte?

 

În primul rând, Austria. Mă aflu aici în prezent, în deplasare oficială, în calitate de deputată de Diaspora. Am avut întâlniri cu multipli decidenți importanți, de la oficiali ai Ministerului de Externe austriac până la deputați și actori din societatea civilă. Am discutat, totodată, cu viceprimarul Vienei, un bun prieten al României în această perioadă de transluciditate politică în Austria. Nimeni, absolut nimeni, nu poate nega rolul fundamental al României în regiune. Absolut nimeni nu poate pune sub semnul întrebării contribuția esențială a românilor la bunăstarea societății austriece. Ce se întâmplă atunci?

E complicat. E un cumul de factori pe care România nu îi controlează în mod direct și pentru care trebuie să identifice soluții creative. Pe de-o parte, apropierea chestionabilă a Vienei de Moscova generează în semn de întrebare geopolitică importantă. Totodată, vedem o încercare disperată a Austriei de a redefini politica de migrație a Uniunii Europene. În acest proces, calcă pe coadă, prin acțiuni iresponsabile, nu numai România, ci și state precum Italia sau chiar Germania. Vedem, de asemenea, cum operează în practică un guvern pur populist, care nu poate fi acuzat de prea multă maturitate strategică. Trei factori ne despart, astfel, de votul pozitiv al Austriei. Ce putem face?

Trebuie, cum spuneam, să fim creativi. România este îndreptățită din plin să depună un efort diplomatic fără precedent la Bruxelles pentru a strânge suport în instituțiile europene astfel încât să pună presiune pe Austria – de la rezoluții care vizează geopolitica problematică a Vienei la declarații permanente și mai dure ale liderilor europeni. Avem, de asemenea, o mare nevoie de o diplomație publică fermă; practic, să promovăm brandul de țară a României, o țară a experiențelor culturale unice, o țară a talentului și potențialului neexploatat încă, o țară capabilă să pună pe agenda publică de la Viena și din marile capitale nedreptatea care i se face. Mai avem și opțiunea de a colabora cu state precum Italia pentru a accelera presiunea, contextul e de partea noastră. Ce așteptăm?

Ei bine, în Consiliul JAI de luna aceasta, aderarea la Schengen nu e pe masă. Există zvonuri politice diverse și felurite, foarte bine ar fi să se și materializeze. Sunt îndoielnice șansele ca Bulgaria să primească unda verde a Parlamentului olandez, având în vedere victoria partidului populist, de extremă dreapta, iar decuplarea de Bulgaria nu este fezabilă. Totodată, deși ni se spune pe ocolite că ar putea fi pusă pe masă o aderare treptată la Schengen pentru România dată fiind o oarecare apropiere de Viena, rămâne de văzut cât de performantă este diplomația noastră în această perioadă.

Problema este, însă, următoarea: avem atâtea certitudini, de ce rămân pe masă atât de multe semne de întrebare? Avem atâtea pârghii, de ce nu le folosim? Este fundamental ca România să își asume o abordare curajoasă în această afacere complexă. Acum dăm un examen fără precedent. Nu ne permitem să lăsăm arbitrajul nedrept al austriei să ne deraieze.

Post a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *