Românii de peste granițe: oxigen pentru România!

Sunt Simina Tulbure, deputat de Diaspora. Acum 10 ani, am plecat la studii  în Marea Britanie, cu visul de a reveni acasă. După 9 ani petrecuți în Marea Britanie și Luxemburg, m-am întors în România pentru a folosi experiența acumulată pentru a  crea o mișcare de implicare care să transforme România și românii, deoarece progresul nu este întâmplător – este de responsabilitatea noastră să îl construim ÎMPREUNĂ.

Astăzi am o viziune clară pentru viitorul României. Cred într-o Românie cu Diaspora ca prioritate națională, nu doar un subiect abordat în preajma alegerilor. Împreună putem rezolva problemele cu care se confruntă românii din afara granițelor țării. De aceea mențin un dialog constructiv cu românii din Diaspora. 

Actualmente avem milioane de români plecați peste hotare, care se confruntă cu diferite provocări. Mobilizarea exemplară de care Diaspora a dat dovadă la ultimele alegeri prezidențiale, europarlamentare și parlamentare, dovedește că deși sunt departe de casă, românii rămân aproape de țara lor și sunt pregătiți să contribuie la buna ei funcționare. În prima sesiuni parlamentară am avut 9 dezbateri pe subiecte de interes pentru Diaspora, organizate împreună cu Radu Mihail și Iulian Lorincz, parlamentari USR PLUS de Diaspora. Vă prezint câteva dintre ele:

Legislație electorală 

Diaspora este subreprezentată în Parlament, avem doar 6 parlamentari pentru milioanele de români care trăiesc în străinătate. 

Împreună Andrei Lupu, parlamentar USR PLUS, invitații noștri de la Institutul Național de Statistică, Ministerul Afacerilor Externe, Autoritatea Electorală Permanentă și reprezentanți ai societății civile, am discutat cele trei subiecte de interes:

  • reprezentarea corectă în circumscripția 43;
  • candidatura în baza pașaportului CRDS (paşaportul simplu electronic pentru cetăţeni români adulți cu domiciliul în străinătate);
  • posibilitatea diasporenilor să voteze la alegerile parlamentare pentru circumscripția în care își au domiciliul pe cartea de identitate. 

În urma acestor dezbateri, am redactat inițiativele legislative necesare alături de colegi, pe care le vom depune de îndată ce va fi înființată Comisia de Cod Electoral.  

Servicii digitale pentru Diaspora

Una din cele mai frecvente probleme sesizată de cetățenii din Diaspora este interacțiunea greoaie cu consulatele. Digitalizarea serviciilor oferite este soluția propusă de USR PLUS în planul de guvernare.

Împreună cu reprezentanți ai ministerelor de resort, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică, Code4Romania și CivicNet, am abordat îmbunătățirea serviciilor digitale și a platformelor deja existente, cum ar fi platforma econsulat.ro sau ghișeul.ro, cât și extinderea serviciilor consulare asigurate la distanță.

Un prim pas a fost făcut –  s-a eliminat obligația de a prezenta fotocopii ale documentelor pentru diferitele demersuri realizate la consulate. Continuăm să susținem demersurile Ministerului Afacerilor Externe în vedere modernizării și a digitalizării serviciilor consulare oferite. Susțin, de asemenea, integrarea Registrului Digital pentru Diaspora în platforma e-consulat și îmbunătățirea serviciilor oferite prin Centrului de Contact și Suport pentru Cetățenii Români din Străinătate.

Limba română pentru copiii din Diaspora 

Numărul românilor din Diaspora este în creștere, respectiv și numărul copiilor. Astfel provocarea principală rămâne încurajarea învățării sau a aprofundării limbii române. Este important să ne asigurăm că acești copii au la dispoziție resursele necesare pentru a studia limba română.

Împreună cu parlamentari USR PLUS din Comisia pentru învățământ și Comisia pentru muncă, reprezentanți ai Ministerului Educației, ai Departamentului pentru Românii de pretutindeni, ai Institutului Limbii Române, reprezentanți diplomatici din cadrul Ambasadei României în Italia, Spania și Belgia, personalul implicat în predarea cursului de limbă, cultură și civilizație românească (LCCR), precum și co-fondatoarea organzației American-Romanian Cultural Society (ARCS), am dezbătut perspectivele de dezvoltare ale programelor deja existente de învățare a limbii române și am stabilit un plan de acțiune pentru grupul de lucru.

În acest sens, se va extinde programul LCCR, eliminând limitarea actuală (la spațiul UE). Am demarat, de asemenea, discuțiile cu Ambasada Marii Britanii în România, precum și cu omologul meu din Marea Britanie, președintele grupului parlamentar de prietenie cu România, pentru a oferi copiilor din Marea Britanie posibilitatea de a avea un examen la limba română în cadrul examenului General Certificate of Secondary Education (GCSE).

Combaterea traficului de persoane și a exploatării persoanelor vulnerabile

România este principala țară de origine a victimelor traficului de persoane. Protecția statului scade, în timp ce numărul victimelor crește. Nepăsarea și superficialitatea a dus România la un nivel intolerabil de trafic de ființe umane, țara noastră devenind un paradis pentru rețelele de crimă organizată. 

Am avut două dezbateri pe acest subiect, în urma cărora s-a format un grup de lucru în cadrul căreia, pentru început, am discutat cu reprezentanți ai unor asociații implicate în sprijinul victimelor traficului de persoane despre inițiative legislative care să adreseze problema actelor de identitate ale victimelor, acestea fiindu-le reținute de către traficanți. 

Pentru mai multe detalii despre prima sesiune parlamentară și despre toate dezbaterile organizate pe subiecte de interes pentru Diaspora, puteți consulta raportul de activitate.

Împreună cu echipa cabinetului meu parlamentar, am început a doua sesiune parlamentară, în care mi-am propus să fim tot mai aproape de cetățeni și să-i implicăm cât mai mult în procesul decizional.

Pentru această sesiune parlamentară am următoarele proiecte pentru Diaspora : 

  • Sprijin pentru repatrierea românilor decedați în străinătate;
  • Sprijinirea integrării copiilor Diasporei care se întorc în țară prin cursuri intensive de limba română, pe modelul francez al claselor d’accueil;
  • Oferirea posibilității de a susține examenul la limba română  copiilor din Marea Britanie la examenul GCSE;
  • Oferirea unor facilități fiscale românilor care se întorc din Diaspora;
  • Continuarea colaborării cu Autoritatea pentru Digitalizarea României cu privire la eliminarea barierei numărului de telefon din străinătate în interacțiunea cu băncile și Registrul Digital pentru Diaspora;
  • Identificarea unor soluții pentru a facilita procesul de echivalare a diplomelor.

Aștept, desigur, propuneri și sugestii pe adresa de mail simina.tulbure@cdep.ro. Împreună, prin dialog și cooperare putem ajunge la România cetățenilor cu voce politică. 

1 comment

  1. Acesta poate fi cel mai simplu si cel mai bun sfat pe care l-am intalnit vreodata despre acest subiect. Va multumim pentru aceasta postare foarte utila de pe blog. In plus, imi place sa scriu articole care au incorporat un ton personal. Simt ca il face pe cititorul tau sa se simta mai important si inclinat sa ma creada mai mult. In plus, suna mai real si nu vine niciodata de la un robot. Imi place sa-mi fac vizitatorii sa se simta importanti si speciali. Vreau sa le las sa aiba cele mai bune sfaturi despre cum sa faca fata unor probleme importante precum aceasta.

Post a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *