O Românie cât o Europă dinamică - Deplasare parlamentară în Belgia și Luxemburg, decembrie 2022
Potențialul diasporei românești este o resursă încă nedescoperită și neexploatată.
Luna decembrie a început cu o deplasare oficială la Londra, însoțită de o deplasare în circumscripție în perioada 3-10 decembrie, în Belgia și Bruxelles. Un astfel de exercițiu de descoperire a perspectivelor unice ale comunităților de români din străinătate îți deschide, realmente, ochii.
În decursul zilei de 4 decembrie, am întreprins o vizită în Piața Clemenceau, o locație activ frecventată de comercianți și clienți români. Am discutat cu aceștia despre provocările întâmpinate pe piața muncii în Belgia, problemele referitoare la accesul la locuire, la sistemele de protecție socială, precum și nevoile acestora de menținere a contactului permanent cu instituțiile române. Ulterior, am derulat o întâlnire deschisă cu cetățenii, beneficiind de participarea europarlamentarului Dragoș Pîslaru, președintele Comisiei pentru muncă și afaceri sociale din Parlamentul European, precum și de participarea altor experți din instituțiile europene. Cu aceștia am abordat oportunitatea și necesitatea lansării unei inițiative naționale de sprijinire și conectare a profesioniștilor români din instituțiile Uniunii Europene, precum și nevoia de a avea cetățeni români implicați în viața comunitară și politică din țările gazdă (Belgia în acest caz).
Ulterior, la data de 5 decembrie, am purtat o discuție fructuoasă cu E.S., doamna ambasador Andreea Păstârnac, incluzând multiple tematici. Printre acestea se numără lansarea unor demersuri de cooperare bilaterală într-o serie vastă de sectoare de activitate: educația, cercetarea, biotehnologiile, inovarea, siguranța rutieră, investițiile economice comune, etc. Totodată, am discutat despre dimensiunea diplomației urbane și oportunitatea de a promova patrimoniul cultural și bunele practici administrative ale unor centre urbane precum Oradea, în vederea unui schimb mai larg de experiențe cu orașe belgiene cu un profil similar. Am discutat, de asemenea, despre inițiative de stimulare a construcției de comunități românești puternice în diaspora.
Data de 6 decembrie a fost dedicată instituțiilor europene. În acest sens, am discutat cu experți români din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă, în vederea fructificării rețelei profesioniștilor din instituții europene. Am explorat, totodată, posibile căi de cooperare cu diverși membri ai Parlamentului European, în decursul unei vizite extinse. Printre acestea, amintesc discuția deosebit de productivă purtată cu doamna Katalin Cseh, eurodeputată maghiară, din care au rezultat multiple proiecte asupra cărora vom coopera, promovând dialogul interetnic, implicarea tinerilor și femeilor în consolidarea democrației, precum și clauzele europene și naționale în sfera sănătății mintale.
Ultima activitate desfășurată în Belgia a fost dedicată unei întâlniri cu reprezentanții serviciilor consulare. Le-am mulțumit acestora pentru buna efectuare a sarcinilor specifice și am abordat două problematici principale: durata îndelungată a emiterii extraselor actelor de stare civilă și situația permiselor românești confiscate de către poliția belgiană în condițiile în care acestea au fost emise în decursul perioadei de reședință în Belgia.
În decursul vizitei efectuate în Luxemburg, am întreprins, la data de 8 decembrie, o întâlnire cu domnul deputat Gusty Graas, care s-a dovedit deosebit de productivă. Am discutat despre revitalizarea contactelor bilaterale parlamentare, prin vizite reciproce ale delegațiilor ambelor parlamente, precum și despre modele de bună practică de împărtășit vizând dezinformarea, implicarea politică a tinerilor și a femeilor. În decursul serii, am derulat o discuție cu românii din Luxemburg, vizând activitatea mea legislativă și posibilele forme de implicare a acestora.
Data de 9 decembrie a fost alocată unei discuții fructuoase cu E.S., doamna ambasador Alexandrina-Livia Rusu, vizând relațiile bilaterale și profesioniștii români din instituțiile europene. Am discutat despre necesitatea intensificării căilor de cooperare româno-luxemburgheze, cu precădere în contextul sprijinului deosebit de care România dispune la nivel european din partea acestui stat.
Totodată, am întâlnit români care activează la Banca Europeană de Investiții și la Fondul European de Investiții, iar perspectivele acestora au contribuit la definirea unui traseu prosper pentru această deplasare, în decursul căreia am descoperit români remarcabili, dedicați binelui comunitar, interesați să își materializeze formele de implicare în viața țării, precum și români ce necesită cu ardoarea intervenția instituțiilor statului în vederea soluționării unor provocări pe care le întâmpină.
Pentru mine, această deplasare a reprezentat o lecție a demnității. Demnitate pe care diaspora românească merită să și-o reînsușească, să o descopere și să o fructifice. Resursele creative, dăruirea morală și eforturile neobosite ale acestor oameni ne încununează esența ca societate. Alături de ei, reformele sunt posibile. Ce facem ca stat, în ce măsură îi sprijinim? Răspunsul la această întrebare va defini viitorul acestei țări pe termen lung.
În cazul meu, răspunsul e clar. Sunt dedicată priorităților lor în totalitate. Mandatul meu este mandatul lor. Și deși e o perioadă politică tensionată, la acest mandat nu ne putem permite să renunțăm.