Intervenție război Israel-Hamas

România rămâne solidară cu Statul Israel. Securitatea acestui stat reprezintă, pentru România, un interes de siguranță națională.

Avem o datorie morală față de comunitățile evreiești din întreaga lume. Avem o misiune față de singurul stat evreu din lume. Avem un mandat de a fructifica buna integrare a comunităților evreiești de origine română din Israel.

Avem, totodată, responsabilitatea de a combate terorismul în cei mai fermi termeni. Atacul terorist din 7 octombrie este cel mai sângeros atac împotriva statului Israel din ultima jumătate de secol. 1200 de copii, femei, bătrâni și bărbați au fost omorâți cu sânge rece de teroriștii Hamas, iar peste 200 de persoane încă sunt ținute ostatice. Eliberarea ostaticilor trebuie să fie primul pas pe drumul către pace. 

În același timp, pedeapsa colectivă nu este o soluție. Victimele din Gaza se confruntă cu un dezastru umanitar de proporții și un eșec colectiv al tuturor vocilor care susțin o construcție internațională centrată în jurul valorilor păcii și a dreptului internațional.

Palestinienii merită un stat. Soluția celor două state rămâne singura traiectorie sustenabilă de pacificare. România trebuie să devină o voce a rațiunii și să mobilizeze capitalul politic european înspre o formă de sprijin pentru o construcție regională a dialogului și cooperării. 

Așa cum în Europa pacea a fost găsită prin renunțarea la naționalism și înlocuirea sa cu un proiect al toleranței și unității între popoare și etniii, la fel cred că Europa și România ar trebui să urmărească promovarea acestui model peste tot unde în numele naționalismului se justifică omorârea unor oameni.  

Aceasta este singura cale corectă. De altfel, știm bine că reacțiile violente nu duc la nimic altceva în Orientul Mijlociu decât la noi și noi războaie ale căror victime sunt mereu cei lipsiți de o voce.

Post a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *