Informare cu privire la deplasarea în circumscripție: Belgia şi Țările de Jos (21-29 mai 2023)

Informare cu privire la deplasarea în circumscripție: Belgia şi Țările de Jos

În perioada 21-29 mai, am avut o deplasare extinsă, care mi-a permis o intesă interacțiune cu cetățeni români care aparțin de circumscripția pe care o reprezint, prin vizitarea Belgiei şi mai multor orașe din Țările de Jos, în încercarea de a aduce Parlamentul României mai aproape de românii de acolo și de a colecta informații relevante pentru activitatea mea din Camera Deputaților. 

Deplasarea în Belgia, cu centrul său politic în Bruxelles, sediul multor instituții europene, este esențială nu doar pentru înțelegerea complexității politice a Uniunii Europene, dar și pentru consolidarea legăturilor cu românii care lucrează sau studiază acolo, având astfel ocazia să cunosc direct nevoile și așteptările lor, și să îmi îmbunătățesc capacitatea de a le reprezenta interesele la nivel parlamentar. 

La Bruxelles, am avut o întâlnire cu români din instituții, companii și think-tank-uri. Bruxellesul, având statutul de „capitală a Uniunii Europene”, adăpostește un număr mare de români care lucrează în instituțiile UE, contribuind activ la procesele europene. Am avut ocazia să discut cu ei despre propunerile mele legislative și despre modul în care acestea ar putea avea un impact asupra celor din afara granițelor României. Am explorat împreună cu colegii mei, Dragoș Pîslaru, Alin Mituța și Tana Alexandra Foarfă, prioritățile și propunerile mele legislative pentru diaspora din Parlamentul României și inițiativele care să fie promovate la nivelul Parlamentului European.

Statisticile arată că peste 100.000 de români locuiesc în Țările de Jos, un fapt care m-a determinat să plec în această deplasare în care am ajuns în următoarele locuri:

La Maastricht, am avut un dialog constructiv cu studenții de la diverse facultăți. Maastricht este cunoscut pentru centrul său universitar, care are un puternic caracter internațional și atrage studenți din întreaga lume. Dacian Cioloș, fostul premier al României și un cunoscut promotor al drepturilor europene, a participat la discuție, fascinând audiența cu explicațiile sale. Am discutat despre provocările și oportunitățile cetățeniei europene, printre care extremismul, euroscepticismul, digitalizarea și tranziția verde. 

Conform datelor Eurostat din 2023, aproape 5000 de români se află în Olanda în scop de studiu sau de muncă. Majoritatea acestora sunt tineri, o categorie de interes major în contextul activității mele parlamentare.

În Rotterdam, m-am întâlnit cu studenții și Consula Onorifică Andrea Teunissen. Rotterdam este cunoscut pentru portul său, cel mai mare din Europa, și pentru diversitatea sa culturală, fiind un loc relevant şi din prisma relațiilor bilaterale. Am discutat diverse subiecte, printre care drepturile femeilor și provocările studenției în Olanda.

La Haga, locul care e cunoscut ca „Orașul Păcii și Justiției” și găzduiește numeroase instituții internaționale, am avut întâlnirea cu Ambasadorul României și echipa sa, dar și cu Iulia Moțoc, Judecătoarea României la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, unde am susținut cu mândrie candidatura dumneai. 

La Amsterdam, am întâlnit tineri români care lucrează în companii, Amsterdamul fiind un centru global de afaceri și inovație, adăpostind o mulțime de companii internaționale. Am discutat cu ei despre provocările cu care se confruntă în contextul profesional și despre proiectele lor de viitor. De asemenea, am abordat teme precum adaptarea la o nouă cultură și echilibrul dintre viața profesională și cea personală într-un oraș dinamic ca Amsterdam. Tot aici, am avut ocazia de a interacționa cu Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) și cu comunitatea de tineri români din ASPIRE, o asociație care reprezintă interesele profesioniștilor din industria tehnologică din România. Aceste organizații reprezintă un motor important pentru consolidarea comunității românești din Țările de Jos și am discutat împreună despre posibilitățile de colaborare și de susținere a tinerilor români din străinătate.

Am constatat o creștere a interesului tinerilor pentru politică și implicarea civică, fapt confirmat de numărul mare de întrebări și sugestii pe care le-am primit. Mi-am reînnoit convingerea că tinerii au puterea de a produce schimbări semnificative și că pot contribui la modelarea viitorului Europei și al României.

Experiența acestei deplasări marchează pozitiv şi în mod direct activitatea mea din Camera Deputaților, îmbunătățindu-mi capacitatea de a reprezenta interesele comunităților  românești din afara granițelor țării şi de a contribui la elaborarea de politici de care vor beneficia aceşti cetățeni. Sunt încrezătoare că, printr-un dialog continuu și constructiv cu cetățenii, pot contribui la consolidarea democrației și la promovarea intereselor României atât la nivel național, cât și european.

Post a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *