Fețele vulnerabilității femeilor – Criza din Afganistan
Securitatea femeilor este sub semnul întrebării. În secolul XXI, cu o societate care a îmbrățișat cea mai bună formă de guvernare – democrația, încă avem femei vulnerabile, „femei omorâte în propria casă”. Într-o singură zi, preluarea puterii într-un stat poate fi un factor destabilizator care schimbă statutul femeilor în societate. Unii pot fi reci la această situație, eu NU. Suntem cu toții oameni și mai mult ca niciodată femeile din Afganistan au nevoie de susținerea noastră. În această perioadă, mă alarmează situația din Afganistan și înțeleg cât de important este să promovăm și să respectăm drepturile și libertățile femeilor.
Din 2001, femeile din Afganistan s-au bucurat de drepturi educaționale, sociale și politice. Au avut libertatea de a alege dacă poartă sau nu burka, ce studii să urmeze, ce profesie să îmbrățișeze, au putut alege dacă se căsătoresc, când și cu cine.
Istoria se repetă. Datele sunt clare.
Învățăm din greșeli? Ne pregătim, cu adevărat, pentru crize?
Conform datelor Băncii Mondiale, Afganistanul are o rată de alfabetizare de 43%, în creștere față de 2001, când a fost de 31,4%, și totuși rămâne țara cu cele mai mici rate de alfabetizare din lume. Într-o societate patriarhală, diferența de gen rămâne substanțială, alfabetizarea bărbaților fiind de 55% și a femeilor de 30%.
După 20 de ani (2001-2021), talibanii au revenit la putere și se crede că vor impune regulile lor, ceea ce aduce un val de insecuritate pentru toate femeile, intimidare, căsătorii aranjate și violență aplicată pentru nesupunere.
Democrația noastră este una fragilă, este important să ne gândim la vulnerabilitatea femeilor. Istoria se repetă, ar fi bine să ne învățăm lecția și să fim pregătiți pentru orice situație.
Dacă mâine ar apărea o criză fără precedent în care drepturile și libertățile sunt afectate, suntem oare pregătiți să luptăm pentru viața noastră?
În România, 1 din 4 femei a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său cel puțin o dată în viață (raportul FRA 2014), oare aici vorbim de drepturi și libertăți respectate?
Este important că în vremurile de liniște și pace să ne pregătim pentru cele de instabilitate și conflicte. Avem datoria de a oferi securitate femeilor, prin politici și campanii de informare și conștientizare despre drepturile și libertățile omului, prin cursuri de autoapărare, campanii de simulare a situațiilor violente, consiliere psihologică și asistență telefonică pentru ajutor specializat.
Astăzi, în România avem HELPLINE, o linie telefonică gratuită de ajutor cu număr unic la nivel național destinat victimelor violenței domestice: 0800.500.333
Avem ONG-uri, de pildă: Asociația Centrul FILIA, Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.EG, Asociaţia Femeilor Împotriva Violenţei – Artemis, care sunt active în a apăra femeile și a le ajuta, dar niciodată nu e prea mult. E nevoie să ne unim eforturile și împreună să avem o rețea care sprijină femeile din România și prin propriul exemplu să influențăm femeile din întreaga lume.
Ce face UE? Ce poate face România?
Joi, 19 august 2021 a avut loc ședința extraordinară a comisiilor pentru afaceri externe și dezvoltare și a delegației pentru relațiile cu Afganistan, cu Înaltul Reprezentant al UE și vicepreședintele Comisiei Europene. În urma ședinței s-a declarat că e prioritar să fie aduse în Europa persoanele care au lucrat cu UE. Astfel, deja au fost evacuați la Madrid, 106 angajați afgani care lucrau pentru instituțiile UE.
Ajutorul umanitar va fi sporit în zilele ce urmează, în strictă coordonare cu SUA, NATO și ONU. UE va sprijini financiar statele învecinate cu Afganistanul, unde în următoarele zile un nou val de migranți își va căuta adăpost.
„Fac apel la instituțiile UE să intensifice eforturile de coordonare pentru evacuarea rezidenților UE și a asociaților noștri afgani din Kabul. Avem nevoie de acțiuni comune coordonate la nivelul Uniunii Europene pentru o evacuare sigură și adecvată ”.
- fragment din declarația președintelui delegației pentru relațiile cu Afganistan, Petras Auštrevičius
România a trimis un avion Hercules C-130 pentru a-i recupera pe cei 33 de cetățeni români rămași în Afganistan. Este prioritară asigurarea siguranței cetățenilor afgani, prin eforturi comune a tuturor țărilor membre UE și ONU. Așa cum a spus @Nicu Ștefănuță, europarlamentar USR PLUS, „trebuie să salvăm mai mulți oameni de acolo, mai multe femei și copii aflați în calea furiei talibane”.
Subiectul e delicat și serios ramificat. Reiau două întrebări la care, sper eu, să găsim răspunsuri utile împreună: Învățăm din greșeli? Ne pregătim, cu adevărat, pentru crize?
PS În Kabul, afișele cu femei sunt acoperite sau șterse, pentru că femeile nu vor mai avea drepturi și libertăți.