Discriminarea, justificarea actelor de violență, denigrarea sau amenințările gratuite se înfiripează meschin și periculos în fibra națiunii noastre
Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului
Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului (27 ianuarie) a fost aleasă după data la care ultimii prizonieri supravieţuitori din lagărul de concentrare de la Auschwitz au fost eliberaţi de Armata Roşie, în 1945.
Avem datoria de a nu uita că Holocaustul este despre oameni care au făcut rău deliberat altor oameni, despre dramele a milioane de semeni, despre familii și seducătorul venin al antisemitismului.
Eva Heyman este numită și Anna Frank de România. A trăit la Oradea, de unde, în vara lui 1944, a fost deportată la Auschwitz și a fost trimisă în octombrie la camera de gazare.
Eva intuia care va fi cursul evenimentelor: „Da, Micul meu Jurnal. Am consemnat în paginile tale că orice rău poate fi şi mai rău. Vezi, câtă dreptate am avut!”
Jurnalul ei, deși surprinde evenimente petrecute pe parcursul a doar câteva luni, rămâne un document autentic de ilustrare a tragediei suferite de evreii din România și nu numai, care a marcat profund umanitatea.
Tindem să reducem dramele la cifre, declarații politice și interpretări elaborat descrise de istorici. În schimb, citind astfel de mărturii putem pătrunde în latura profund umană a consecințelor Holocaustului.
Eva a mai notat:
„Totul ne este interzis, iar lucrul cel mai groaznic este că toate pedepsele sunt, de fapt, una singură: moartea…nu se specifică dacă pedeapsa cu moartea se referă și la copii, dar cred că este valabilă și pentru noi”. Tânăra în vârstă de 13 ani, a fost gazată pe data de 17 octombrie, 1944.
Xenofobia, intoleranța, rasismului, discriminarea, justificarea actelor de violență, denigrarea sau amenințările gratuite se înfiripează meschin și periculos în fibra națiunii noastre.
Suntem responsabili pentru a nu ne lăsa manipulați sau seduși de forțele care ne pot face să ne simțim mai deștepți, mai importanți, mai buni sau mai valoroși decât alții, dar nu pentru noi, ci pentru ca aceștia să obțină mai multă putere pe spinarea și cu prețul conștiinței noastre.