Concluziile unei deplasări productive în Italia

În perioada 16-24 Ianuarie am realizat o deplasare în Italia, una dintre destinațiile cel mai des alese de românii care au ales să caute un trai diferit, în afara granițelor. De aceea, a fost prioritate pentru mine să cunosc aceste comunități. 

Orașele pe care le-am ales au fost Roma și Milano, din considerente similare – numărul mare de români stabiliți aici, care muncesc și studiază printre italieni.

În cadrul acestei deplasări am avut oportunitatea să mă întâlnesc cu oficiali și experți în domenii cheie în urma cărora am putut constata situația românilor din Italia, aceste informații stând la baza noilor proiecte legislative la care lucrez. 

Cifrele ne arată că:

📌 În 2018, numărul românilor care trăiesc în Italia a depășit 1,2 milioane, adică 20% din numărul total de străini din peninsulă;

📌 Românii contribuie cu cel puțin 2% la PIB-ul italian; 

📌 602.312 sunt lucrători români;

📌 Sectoarele de activitate cu cei mai mulți români sunt cel al construcțiilor (20,1%), cel pentru familii (19,6%) și agricultura (7,3%);

📌 50.230 de proprietari de afaceri din Italia sunt născuți în România.

Acestea sunt o parte dintre datele pe care le-am aflat din volumul bilingv “Rădăcini la jumătate – Treizeci de ani de ani de imigrație românească”. Am avut plăcerea să particip la lansarea acestui volum, în compania selectă a ambasadorului României în Italia Gabriela Dancău, a primarului Romei Roberto Gualtieri și a ambasadorului Republicii Moldova Anatolie Urecheanu. La această conferință cu titlul „I romeni in Italia tra vecchi stereotipi e nuovi orizzonti” ce a avut loc la sediul Primăriei Roma, președintele Institutului San Pio V, Paolo de Nardis și experții Benedetto Coccia, Antonio Ricci și Miruna Căjvaneanu au prezentat informațiile statistice actualizate, iar intervenții legate de experiența personală emigrării au avut Anda Naciu, medic endocrinolog, Andreea Ștefănescu, gimnastă și campioană mondială, și Loredana Teodorescu, expertă în relații internaționale și leadership feminin. Pe lângă cifrele și statisticile convingătoare, m-au impresionat dimensiunile umane și emoționale ale fenomenul de emigrație al românilor în Italia din ultimii 30 de ani. Am lansat o invitație oficială autorilor volumului de a prezenta concluziile cercetării lor în Camera Deputaților; o astfel de lectură este absolut necesară pentru colegii mei care nu s-au abținut să formuleze declarații halucinante cu privire la situația românilor din Diaspora.

În aceeași zi, înainte de a participa la conferința pe tema migrației, am avut o întâlnire cu doamna deputat Naike Gruppioni al cărei partid face parte din grupul Renew Europe, la fel ca partidul REPER. Am discutat despre comunitatea de români din Italia, despre evoluția României, despre sectorul automobil, despre drepturile femeilor și despre politicile publice din sectorul de tineret. Sunt convinsă că împreună putem colabora pe teme comune de interes, în special pe zona de tineret și drepturile femeilor. Voi rămâne în contact cu doamna Gruppioni și cu toți deputații cu care am avut ocazia să interacționez în această deplasare în Italia, pentru a mă asigura că avem în Parlamentul Italian reprezentanți care cunosc și nevoile românilor din Italia. Din punctul meu de vedere, diplomația parlamentară reprezintă un aspect foarte important, în special în țările în care există comunități mari de

români, atât pentru respectarea drepturilor cetățenilor noștri, cât și pentru politica externă. 

M-au interesat în mod deosebit și discuțiile legate de starea de sănătatea a românilor din Italia. Pentru a afla informații pe acest subiect am discutat cu cu dl. dr. Cerin. Rapoartele prezentate de dumnealui ne arată că vârsta medie de deces a românilor din Italia decedați este de 48 ani, mult mai mică comparativ cu cea a italienilor (79 ani) și chiar a românilor din România (71 ani), prima cauză a morților naturale fiind bolile cardiovasculare. Această constatate dictează urgența cu care trebuie luate măsuri care să vizeze zona sănătății românilor din Diaspora.

În ceea ce privește educația, am setat noi obiective și direcții concrete în activitatea mea parlamentară din noua sesiune, având la bază ideile profesoarelor de limba română din cadrul Cursului de Limbă, Cultură și Civilizație Românească cu care am discutat. 

Alături de vicepreședinta comisiei de muncă am avut discuții ce privesc respectarea drepturilor românilor stabiliți în Italia. Un punct foarte important pentru mine l-a reprezentat respectarea drepturilor româncelor îngrijitoare de bătrâni, ocupație pe care cu toții o cunoaștem sub denumirea de “badante”. De asemenea, m-am întâlnit cu echipa consulatului României la Milano, cu care am discutat despre intervențiile legislative pe care le avem în vedere, despre activitatea dânșilor și problemele cu care se confruntă.

M-a încântat să dialoghez cu tinerii ambițioși, studenți la Milano în domenii precum economie, finanțe, management, științe sociale, științe bancare, relații internaționale, administrație, politici publice, drept, business, științe politice. Majoritatea doresc să se întoarcă în România și să lucreze în administrația publică.

I-am încurajat, cu căldură, să se implice și în politică. Avem nevoie de oameni ca ei, pregătiți, competenți și entuziaști în pozițiile cheie.

Cu reprezentanți ai unor asociații și preoți, unii dintre ei de mai bine de 20 de ani în Italia, am discutat despre nevoile specifice ale românilor, despre proiectele de lege la care lucrez, despre uneltele pe care le am la dispoziție ca parlamentar de Diaspora pentru a interveni.

Nu în ultimul rând voi vorbi despre întâlnirile emoționante alături de cetățenii români. Aceste comunități vaste de români formează, în Italia, o Românie la scară mai mică, dar la fel de autentică, populată de oameni de o calitate excepțională. Toți spera ca într-o zi, cât mai curând, să se poată întoarcă acasă, în România.Toți activează admirabil în domenii variate și dau, zi de zi, dovadă de profesionalism în ocupațiile lor, lucru pentru care îi admir.Am cunoscut simpatizanți, susținători, foști și viitori colegi care empatizează cu cauzele pentru care luptăm, dispuși să depună oricând, cu mult entuziasm eforturi pentru a ne sprijini. Toate persoanele cu care am interacționat în ultimele zile au un numitor comun : dorința de a-și sprijini concetățenii. Sunt profund recunoscătoare că am avut oportunitatea să-i cunosc. Mă simt privilegiată să beneficiez de susținerea acestor oameni minunați. Vă promit că nu va fi în zadar!

Mă întorc din Italia cu multe idei, și cu multă speranță – împreună putem avea un impact real.

Post a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *