Cine sunt cei doi sătmăreni care candidează la alegerile europarlamentare ?

Simina Tulbure (REPER) și Gheorghe Cârciu (PSD) sunt cei doi sătmăreni care candidează la alegerile europarlamentare din 9 iunie. Deși provin amândoi din Satu Mare, profilul lor este foarte diferit. Cine sunt aceștia?

Simina Tulbure, o profesionistă cu experiență în instituțiile europene

Simina Tulbure are 32 de ani și este deputată de Diaspora în Parlamentul României. A terminat liceul în Satu Mare, la Colegiul Național Doamna Stanca și a studiat în Marea Britanie, la University of Essex, începându-și cariera în cadrul universității la care a studiat, înainte de se muta la Luxemburg pentru a lucra la Parlamentul European și la Banca Europeană de Investiții. Este vorbitoare de 5 limbi străine și, din poziția de parlamentară de Diaspora, a reprezentant România la cel mai înalt nivel, la instituții precum Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și prin întâlniri bilaterale cu oficiali din state în care se regăsesc comunități mari de români, în special prin poziția sa de Președintă a Grupului Parlamentar de Prietenie cu Marea Britanie și Irlanda de Nord. În același timp, Simina Tulbure a reușit să inițieze și promoveze multiple proiecte și intervenții legislative în domenii precum actele de identitate, educația, munca, tineretul și sănătatea cu vot unanim în Parlamentul României.

Pe lista partidului REPER se află trei europarlamentari români care, de-a lungul mandatului lor, s-au aflat în topurile europene datorită influenței și activității remarcabile în domenii  precum agricultură și securitate alimentară, economie și fonduri europene, digitalizare și inteligență artificială, drepturi civile, lupta împotriva corupției, libertatea presei, piața muncii, drepturile copiilor, drepturi sociale, integrarea Republicii Moldova în UE și reforma Uniunii Europene.

“Hotărârea și înverșunarea de a duce un proiect la bun sfârșit le-am preluat din spiritul local sătmărean, unde am întâlnit multe femei simple, modeste chiar, care țineau practic pe umerii lor familii întregi. Această tărie interioară am apreciat-o și am înțeles de timpuriu că pentru a avea rezultate la scară mare e nevoie ca această putere să se manifeste și în exterior și să producă schimbări pozitive în comunitate. E momentul ca sătmărencele, tinerii și tot cei care consideră că au ceva util de spus și făcut să acționeze și să o facă la vedere, fără aroganță, dar cu mândrie!”, Simina Tulbure 

Gheorghe Cârciu, de pe șantier în Guvernul României 

Gheorghe Cârciu (50 de ani), actualmente secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, este antreprenor în domeniul construcțiilor. A absolvit Finanțe Bănci în anul 2021, la 30 de ani după terminarea liceului, la Universitatea Europeană Drăgan din Lugoj, una dintre cele mai slabe din țară. În anul 2020 a candidat pentru funcția de primar al comunei Bixad din Țara Oașului. Potrivit articolelor apărute în presă, acesta este cunoscut pentru discursurile incoerente, catalogate drept „jenante”. Colegii de partid ai domnului Cârciu ar fi afirmat pentru Europa Liberă, după un discurs de-al dumnealui: „Dacă l-a pus Stănescu șef la Diaspora, e prea mult să stăm să îl și ascultăm când nu e în stare să lege trei cuvinte.”

Aflându-se pe locul 11 (loc eligibil) pe lista candidaților PSD-PNL la alegerile europarlamentare, domnul Cârciu se pregătește pentru o nouă etapă în cariera profesională : după șantier și Guvernul României, acesta ne va reprezenta în Parlamentul European. 

O realizare notabilă a domniei sale este turneul european pe care l-a realizat în decursul mandatului său. Mulți români din diaspora afirmă pe diverse platforme de socializare că aceste vizite ale domnului Cârciu le-au reamintit de motivele pentru care au părăsit țara. În discursul domniei sale putem identifica două motive recurente: Maica Domnului și Tratatul de la Trianon.

Colegii de partid îl consideră mai mult decât pregătit pentru o poziție de demnitate la nivel european. „Știe să păstorească turme, grupuri, comunități, instituții. Are experiență”, declară un coleg al domniei sale. Același coleg îi asimilează ascensiunea cu cea a lui Gigi Becali, un alt fost europarlamentar român care și-a lansat fulminanta carieră pornind de la o poziție similară: cea de păstor de oi. Gurile rele suspectează că ambii au ajuns în pozițiile respective prin aceleași mijloace de natură financiară.

Până și discursul îi apropie pe cei doi înalți oficiali. Un simplu aforism al domnului Cârciu ne poate inspira nuanțe becaliene: „Mulțumim bunului Dumnezeu pentru că a făcut… că a făcut… ăh.. o nouă zi, să renaștem din nou, pentru că în fiecare zi, omul renaște.”

Este îngrijorător faptul că acesta menționează că „Guvernul european are datoria de a veni în sprijinul comunităților românești”, dovedind astfel necunoașterea instituțiilor europene. 

Duminica aceasta, pe 9 iunie, aveți șansa să alegeți cine doriți să vă reprezinte, nu doar la nivel local, ci și în Parlamentul European.

Post a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *