Blue Monday sau Blue Everyday: date îngrijorătoare privind sănătatea mintală a tinerilor din România

Anul trecut, peste o treime din tinerii cu vârste cuprinse în intervalul 13-28 ani, care au vorbit la telefon cu psihologii de la linia de urgență, aveau simptome de depresie. A fost înregistrată o creștere cu aproape 60% comparativ cu anul anterior, ceea ce face ca nivelul depresiei să fie aproape egal cu cel al anxietății.
Este necesar ca problema sănătății mintale a tinerilor să fie prioritizată și să fie luate măsuri concrete care să împiedice amplificarea ei.
Sănătatea mintală reprezintă unul dintre subiectele fundamentale, de interes major, ale activității mele în Parlament. Aceasta se află la intersecția tuturor cauzelor abordate de mine: educație, tineret, egalitate de gen și de șanse, provocările cotidiene ale românilor din Diaspora.
Până la acest moment, m-am implicat activ în ameliorarea problemei sănătății mintale a tinerilor, prin următoarele instrumente:
📍Amendament aprobat la Legea tinerilor privind facilitarea accesului tinerilor serviciile și terapiile de sănătate mintală, o premieră pentru România;
📍Participarea la dezbaterea privind sănătatea mintală a tinerilor la nivel european, în cadrul evenimentului organizat sub egida Conferinței privind Viitorul Europei, ca parte a grupului de lucru coordonat de Dragoș Pîslaru;
📍Măsuri care să faciliteze accesul tinerilor români din Diaspora la multiple pachete de servicii și consiliere menite să prevină apariția problemelor mintale.
În prezent, lucrăm la elaborarea unor măsuri ce vizează educația, care să soluționeze problemele mintale ale elevilor și studenților și să diminueze fenomenul de bullying.
Beneficiarii acestor demersuri sunt tinerii. Psihologii spun că, vârsta critică de apariție a depresiei este de 16 ani. De aceea, trebuie elaborate soluții atractive pentru aceștia. Un astfel de exemplu pozitiv este jocul terapeutic REThink. Jocul REThink a fost lansat de cercetătorii români de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, iar conceptul acestuia a reprezentat o premieră la nivel mondial. Prin intermediul lui, copiii și adolescenții învață să își gestioneze corect emoțiile negative și astfel este prevenită apariția stărilor depresive și anxioase.
Soluții și exemple bune există. Trebuie depășită faza de negare a acestei probleme și renunțarea la mentalitățile politice care împiedică implementarea acestora.