Bilanțul lunii aprilie: Educația ca datorie

Luna aprilie a fost cea în care am luat decizia fermă de a produce o schimbare în educația din România. Consider că majoritatea problemelor și inechităților noastre sunt datorate unui sistem de învățământ necentrat pe elev și student.
În calitate de membră nouă a comisiei de învățământ am avut parte de o lună antrenantă, cu multiple consultări, evenimente și inițiative care să contribuie la viitoarele mele proiecte legislative ce susțin educația și românii de peste graniță. Astfel, mi-am asumat să fiu în prima linie în acest proces de schimbare a mentalității legate de educație și a sistemului educațional din România, aderând la inițiativa USR PLUS pentru Educație și la demersul „O voce pentru Educație”.
În luna aprilie, am cooperat cu multiple organizații reprezentative ale tinerilor și cu numeroși tineri activ implicați în viața publică, atât în cadrul programului de shadowing pe care l-am organizat, dar și în afara acestuia. Totodată, am transmis rezoluția cu mai multe inițiative și recomandări pentru Uniunea Europeană, conturate în urma evenimentului organizat de cabinetul meu parlamentar, sub denumirea „Tinerii – actori principali ai dezvoltării durabile”.
Toți acești tineri își doresc o viață mai bună și un sistem educațional performant.
Proiectul de lege privind reglementarea grupelor de acomodare destinate elevilor anterior școlarizați în străinătate s-a aflat în consultare publică până pe 26 aprilie, sens în care am avut discuții cu profesoare care predau cursul Limbă, Cultură și Civilizație Românească copiilor români din străinătate, Inspectoratele Școlare Județene, organizații neguvernamentale de profil din țară și din afară, reprezentanți de la Institutul Limbii Române și Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Acest proiect a primit avize favorabile de la Consiliul Legislativ și de la Consiliul Economic și Social, am încredere că mediul politic în ansamblul său va recunoaște importanța reglementării grupelor de acomodare.
➡️ Fac o trecere în revistă a principalelor activități din aprilie:
📌 4 ședințe ale grupului parlamentar USR;
📌 8 ședințe în plenul Camerei Deputaților;
📌 3 ședințe ale Comisiei pentru învățământ, votarea rapoartelor/avizelor pentru proiectele de lege;
📌 2 ședințe ale Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor;
📌 6 ședințe ale grupurilor de lucru;
📌 4 ședințe de organizare a echipei cabinetului parlamentar.
📌 organizarea consultării publice privind proiectul de lege PLx 138/2022;
📌 organizarea evenimentului de închidere a programului de Shadowing la Parlament;
📌 participarea la evenimentul Parlamentul European – un model de promovare al femeilor în politică?, organizat de Femei în politică ți grupul Renew Europe;
📌 4 declarații politice;
📌 5 întrebări trimise.
💥 Dacă ai idei, sugestii ce țin de teme legate de Diaspora sau educație, povești ce merită spuse sau doar vrei să-mi lași un gând despre cum vrei să fie viitorul României, te rog să-mi scrii un email la simina.tulbure@cdep.ro. Aportul tău e valoros!