30 Ianuarie - Ziua Internațională a Nonviolenței în Școli

Ce se întâmplă cu suferința din școli a copiilor noștri?

Bullying-ul este un fenomen extrem de des întâlnit în școlile din România. Conform statisticilor realizate de @Salvați Copiii România,

  • 73% din elevi au fost martori unei situații de bullying în mediul școlar
  • 3 din 10 elevi sunt excluși în mod constant din grupul de colegi
  • 3 din 10 copii sunt amenințați cu bătaia sau lovirea de către colegi
  • 1 din 4 elevi a fost umilit în fața elevilor

Bullying-ul înseamnă, la bază, excludere, însă poate căpăta fețe agresive, ajungând la violență fizică sau psihologică. Acest fenomen este omniprezent în cadrul școlilor din România. Realitatea este alarmantă, existând și situații absolut inacceptabile când agresorii devin chiar profesorii, care umilesc elevi în fața întregului colectiv. Aceste acțiuni au repercusiuni grave asupra dezvoltării, comportamentelor și performanțelor copiilor.

Care sunt măsurile concrete care s-au luat în vederea combaterii și prevenirii bullying-ului? Exceptând acele câteva campanii de informare și educare, cu impact nesemnificativ, nimic. 

În noile legi ale educației nu există nicio prevedere legată de fenomenul violenței în școli. Din contră, putem observa cum se încearcă constant minimizarea acestui fenomen, prin abordări primitive în care agresiunea reprezintă o formă de corecție tradițională, acceptată și încurajată, iar comportamentul violent, fie că este fizic, verbal sau psihologic al copiilor este trecut cu vederea. 

Cum transformăm școala într-un mediu sigur pentru copiii noștri? Educația este unul dintre pilonii activității mele parlamentare. În prezent se află în lucru o serie de inițiative legislative care vizează combaterea fenomenului de bullying, care cuprind măsuri punctuale prin care putem crea un mediu școlar sigur și nonviolent pentru copiii din România.

Vă invit să urmăriți activitatea mea de pe blog pentru a fi la curent cu evoluția acestor proiecte și să transmiteți orice idee sau sugestie pe această temă folosind datele de contact

Post a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *